Vodovod.info

A journal of municipal water management

ISSN 1804-7157

peer-reviewed journal

Konference Ztráty vody v Praze

V pražském Kongresovém centru se minulý týden sešli světoví odborníci na ztráty vody z vodovodního potrubí. Konala se totiž konference Water Loss 2022, kterou pořádá každé dva roky expertní skupina z mezinárodní asociace pro vodu (IWA). “Do ČR se konference vrátila po 21 letech, když předtím procestovala celý svět,” říká Jiří Paul z pořádající CzWA. “Právě návrat do místa vzniku a také naše úspěchy ve snižování ztrát rozhodly o tom, že jsme uspěli v soutěži na její pořádání, “ dodává. Při slavnostním úvodu účastníky pozdravili také náměstek ministra zemědělství Aleš Kendík a Lukáš Záruba, ředitel odboru ochrany vod MŽP. Obě ministerstva nad konferencí převzala záštitu. Za významné místní partnery promluvil ředitel PVK Petr Mrkos.

Světoví experti na ztráty vody v Praze

Už za týden se otevřou prostory Kongresového centra v Praze a přivítají více než tři stovky účastníků největší mezinárodní konference, která se zabývá ztrátami vody a hospodařením s vodou. Konference se koná každé dva roky. „Její první ročník proběhl před 21 roky v Brně. Od té doby procestovala konference celou planetu a pro nás je velkou ctí, že jsme dostali možnost ji letos pořádat v Praze. Přispěl tomu i fakt, že v uplynulých letech Česká republika dosáhla obrovských úspěchů v boji proti ztrátám vody,“ říká Jiří Paul, místopředseda CzWA, která konferenci pořádá. O tom bude i jedna z úvodních přednášek, kterou společně připravili ministerstvo zemědělství, SOVAK ČR a CzWA. V české vodovodní síti se ztráty snížily od devadesátých let o celé dvě třetiny na současných 15 procent!

Smlouva o dodávce pitné vody po novele

Jednou z novinek, které zavádí novela zákona o vodovodech a kanalizacích, je úprava náležitostí smlouvy o dodávce pitné vody a smlouvy o odvádění odpadních vod.

Sever Písecka se napojí na jihočeskou vodárenskou soustavu

Severní část Písecka, tedy i celého Jihočeského kraje, se na jaře 2014 dočká kvalitní pitné vody z Vodárenské soustavy jižní Čechy, která zásobuje už 370 tisíc Jihočechů.

Podpora oprav domovních olověných rozvodů

V České republice je stále jisté procento olověných vodovodních přípojek, zejména v historických částech větších měst. A jak známo tento materiál je považován za nevhodný pro styk s pitnou vodou ze zdravotního hlediska.

Vodovod.info

A journal of municipal water management.

ISSN 1804-7157

peer-reviewed journal

water supply, water treatment, sewerage and waste water treatment