Vodovod.info

A journal of municipal water management

ISSN 1804-7157

peer-reviewed journal

Česko pije z vodovodu

Ach ne! Porouchal se výtah. Musíte balíky vody zase vytáhnout do bytu po schodech. No co, stejně jste kvůli práci nestihli zajít do posilovny a vidina doušku inspirovaného přírodou Vám dodá sílu šlapat. I my jsme znali tento příběh.

Zuzana Cabejšková

Ach ne! Porouchal se výtah. Musíte balíky vody zase vytáhnout do bytu po schodech. No co, stejně jste kvůli práci nestihli zajít do posilovny a vidina doušku inspirovaného přírodou Vám dodá sílu šlapat. I my jsme znali tento příběh.

Nosíme těžká kila, za která platíme velké sumy. Lákají nás etikety totiž. „Dotek ovoce, křišťálová příroda, kapka citronu, tropická svěžest...".

V republice se nám hromadí odpad, aniž by se dalo říct, že bychom měli zdravější a osvěženější populaci, jak slibuje reklama. Projekt Česko pije z vodovodu vzniklo v červnu 2010, aby upozorňovalo na výhody vody z kohoutku. Aby se nehromadil ten odpad a měli jsme zdravější populaci.

Česko pije z vodovodu začalo jako jeden ze tří environmentálních projektů realizovaných v rámci třetího ročníku Challenge Europe, akce organizované British Council. Kromě snižování zátěže, kterou pro životní prostředí znamená výroba, distribuce a likvidace nápojových obalů si projekt za cíl stanovil povýšení gastronomických služeb v České republice skrze podávání vody z kohoutku hostům.

Zavedli jsme celorepublikové značení restaurací, ve kterých hosté dostanou vodu zdarma. Naši nálepku získalo zatím 194 podniků ve všech krajích ČR. Jejich seznam a veškeré jiné informace o projektu nalezne na www.zvodovodu.cz.

V současné chvíli designujeme i nálepku pro ty podniky, které servírují vodu za střízlivý poplatek. Dle sociologického průzkumu, který pro nás vypracovala agentura Synovate, se totiž ukázalo, že 83% respondentů by v restauraci vodu z kohoutku chtělo a hlavně že polovina by si za ni klidně zaplatila. Vycházíme tedy vstříc zákazníkům i restauratérům, kteří se bojí o ztrátu zisku.

Z vodovodu

Abychom ukázali lidem, že voda z kohoutku je chutná a že navzdory svému přesvědčení o opaku nebudou většinou schopni rozpoznat odlišnost její chuti od vody balené, vymysleli jsme test ve formě Vodního baru. Ve třech karafách nabízíme tři vzorky vod - vodovody, balené pitné a balené pramenité (to jsou totiž tři typy balených vod, které na rozdíl od minerální a kojenecké spadají do stejné kategorie, co se obsahu látek týče). Objeli jsme Pardubice, České Budějovice, Ostravu a Prahu, oslovili téměř 1000 kolemjdoucích, aby se ukázaly následující skutečnosti:

- 76% respondentů hodnotilo chuť vodovody lépe nebo stejně jako chuť balených

- 79% návštěvníků neumělo správně přiřadit typy vod k daným vzorkům.

Od dubna 2011, kdy skončil patronát British Council, se projekt staví na vlastní nohy v podobě občanského sdružení. Čeká nás tak krok do neznáma, co se samostatného shánění prostředků týče, když už nemáme podporu British Council. Na tyto a další výzvy se však těšíme a věříme, že postupně vybudujeme silnou a fungující iniciativu. Na letošní rok plánujeme další akce po republice, chystáme inovace na webu a doufáme v oslovení dalších spotřebitelů.

Voda z kohoutku je chutná, levná, zdravá a šetrná k životnímu prostředí. Proto Česko pije z vodovodu.

Přidáte se i Vy?

Autorka

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

www.zvodovodu.cz

Z vodovodu

Vodovod.info

A journal of municipal water management.

ISSN 1804-7157

peer-reviewed journal

water supply, water treatment, sewerage and waste water treatment